Urtica spp.

Právny základ

Urtica spp. (druhy rodu pŕhľava) bola schválená ako základná látka vykonávacím nariadením Komisie (EÚ) č. 2017/419 z 9. marca 2017 v súlade Nariadením  Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádzaní prípravkov na ochranu rastlín na trh a so zmenou a doplnením  prílohy k vykonávaciemu nariadeniu Komisie (EÚ) č. 540/2011. V revíznej správe Komisie sú uvedené vlastnosti a použitie základnej látky Urtica spp. (SANTE/11809/2016– rev. 0.1) z 24. januára 2017.

 

Poznámky

 

  1. Schválené je použitie Urtica (druhy rodu pŕhľava) ako základná látka, ktorá je insekticídom, fungicídom a akaricídom.
  2. Urtica nemá prirodzenú schopnosť vyvolať endokrinné poruchy, neurotoxické alebo imunotoxické účinky a nepoužíva sa prevažne na účely ochrany rastlín, ale napriek tomu je užitočná pri ochrane rastlín v prípravku skladajúceho sa z látky a vody (v závislosti od plánovaného použitia).
  3. Urtica a ich extrakty sa používajú ako potraviny a ako tradičný liek. Nie sú k dispozícii žiadne správy, ktoré by naznačovali, že zriedené extrakty Urtica obsahujú škodlivé zložky v koncentráciách, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie ľudí alebo zvierat. Nehygienické podmienky počas procesu máčania môžu viesť ku kontaminácii a zvýšeniu patogénnych organizmov, ako napríklad E. coli. To predstavuje riziko pre bezpečnosť potravín, keď sa kvapalina strieka na konzumované časti plodiny. Aby sa zabránilo kontaminácii extraktu a potenciálne i následne pozberanej plodiny, musia byť použité správne hygienické postupy.
  4. Urtica sú všadeprítomné buriny, ktoré odumierajú na konci vegetačného obdobia a zanechajú na pôde rastlinné zvyšky. Neexistujú žiadne správy o škodlivých účinkoch takýchto zvyškov a látok emitovaných z týchto zvyškov na životné prostredie. Z tohto dôvodu je nepravdepodobné, že by kompostovaný alebo zriedený výluh Urtica spp. bol neprijateľným rizikom pre pôdne článkonožce.
  5. Pri použití na ochranu rastlín postrekom sa pŕhľava naseká a fermentuje v pitnej vode (75 g/l čerstvých alebo 15 g/l suchých listov pŕhľavy). Zmes sa každý deň zamieša a maceruje 3 až 4 dni pri teplote 20 °C. Macerát  sa prefiltrujte a filtrát zriedi v 5-násobnom objeme pitnej vody v uzavretej nádobe. Pri mulčovaní sa suchý rastlinný materiál (nadzemná časť) zmieša s mulčom v množstve 83 g pŕhľavy na kg mulču.

 

Súvisiace dokumenty

 

 

Použitie

Ďalšie dokumenty

Skip to content