Odborné prednášky na tému kvality bravčového mäsa a chovu ošípaných na Slovensku

V priestoroch Múzea liptovskej dediny v Pribyline sa v sobotu 22. 2. 2025 konali fašiangy s tradičnou dedinskou zabíjačkou. Súčasťou sprievodného programu boli aj odborné prednášky na tému kvality bravčového mäsa a chovu ošípaných na Slovensku.
 
Naša kolegyňa Ing. Martina Gondeková, PhD. z NPPC-VÚŽV sa spolu s kolegami venuje téme kvality mäsa už niekoľko rokov. Vo svojej prednáške „Vieme, aké mäso kupu(jeme)?“, poskytla cenné informácie o faktoroch ovplyvňujúcich kvalitu mäsa, jeho výživovej hodnote, určení pôvodu mäsa a správnom výbere pri nákupe. Odborný výklad bol doplnený o praktické rady pre spotrebiteľov, ako rozoznať kvalitné mäso a na čo si dávať pozor pri jeho kúpe.
 
Spotrebiteľ by sa nemal orientovať len podľa ceny, ale predovšetkým podľa kvality. Jej odkazom bolo: „Nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné mäso. Jedzme zdravo, jedzme slovenské!“ Kvalitné mäso, akým slovenská bravčovina bezpochyby je, má nielen lepšie senzorické vlastnosti, ale je aj výživnejšie a bezpečnejšie. Práve preto je dôležité vedieť, odkiaľ mäso pochádza.
Skip to content