VEDECKO-VÝSKUMNÁ ČINNOSŤ V OBLASTI POTRAVÍN A VÝŽIVY
Zameranie
Databázy, zbierky
Ďalšie informácie
Analýza potravín
- Výskum v oblasti bezpečnosti potravín, minimalizácia obsahu cudzorodých látok kontaminantov vznikajúcich v procesoch výroby a skladovania potravín a návrh krokov predchádzajúcich ich vzniku
- Vývoj a aplikácia analytických metód v oblasti bezpečnosti, kvality a autenticity potravín
- Inovácie v potravinárstve, funkčné potraviny, využívanie netradičných surovín a vedľajších produktov
- udovanie databáz analytických charakteristík ako nástroja pre autentifikáciu a hodnotenie kvality a bezpečnosti potravín
Potravinárska mikrobiológia
- Štúdium a vývoj rýchlych molekulárno-biologických metód na identifikáciu patogénnych baktérií v potravinách založených na polymerázovej reťazovej reakcii (Salmonella enterica, Listeria monocytogenes, Staphylococcus sp., Cronobacter sakazakii, Yersinia enterocolitica a i.).
- Štúdium mikroflóry tradičných slovenských potravinárskych výrobkov molekulárno-biologickými metódami (bryndza, víno).
- Štúdium aspektov mikrobiologickej hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (charakterizácia kontaminantov, štúdium účinku dezinfekčných prostriedkov).
- Štúdium a vývoj molekulárno-biologických metód na identifikáciu alergénov v potravinách (vlašské orechy, lieskové orechy, arašidy, pekanové orechy, kešu, pistácie, makadamské orechy, para orechy, zeler) a rastlinných zložiek vystupujúcich v potravinovej intolerancii (obilniny obsahujúce glutén)
- Obnova a udržiavanie zbierky vínnych kvasiniek a potravinársky významných mikroorganizmov
Technologické poradenstvo v potravinárskom priemysle
Návrh a poloprevádzkové overovanie nových výrobných postupov a produktov:
- Návrh a poloprevádzkové overenie nových a inovovaných postupov výroby
- Kompletné spracovanie technologickej, výrobnej a výrobkovej dokumentácie
- Experimentálna, overovacia výroba a príprava marketingových vzoriek
Poradenstvo, pomoc pri riešení konkrétnych problémov praxe:
- inovácia produktov a technológií
- riešenie problémov bezpečnosti a štandardnej kvality produktov
- pomoc pri spracovaní projektov HACCP, SVP a Hygienických príručiek
- výpočet a stanovenie údajov pre správne označovanie výrobkov
- analýza, spracovanie materiálových a energetických bilancií, návrh riešení znižujúcich energetickú náročnosť výroby a zhodnotenie druhotných surovín
Vzdelávanie:
- kurzy Základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami)
- kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom
- kurzy zamerané na potravinovú legislatívu, označovanie potravín
- zaškolenie pracovníkov na moderné vákuové a separačné procesy
Potravinové databázy
- Využitie potravinových databáz v praxi
- Zber, dokumentácia a kompilácia údajov o zložení potravín za účelom tvorby potravinových databáz
- Výpočet výživového zloženia potravinárskych výrobkov na základe receptúry
- Prevádzka online potravinovej databázy www.pbd-online.sk
- Vývoj moderného softvéru Daris na dokumentáciu primárnych údajov o zložení potravín
- Prepojenie na sieť európskych potravinových databáz www.eurofir.org
Hodnotenie rizika z konzumácie potravín
- Zber a spracovanie údajov o kontaminantoch v potravinách a krmivách
- Prevádzka databázy cudzorodých látok v potravinách
- Príprava databázových podkladov a štatistík k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA)
- Príprava vedeckých stanovísk k otázkam bezpečnosti potravín v nadväznosti na aktuálnu činnosť Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) Európskej komisie
- Príprava vedeckých expertíz na formulovanie stanovísk SR k hodnoteniu rizika z konzumácie potravín na základe požiadaviek Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
Spotrebiteľský výskum
- Rozpracovanie postupov pre analýzu spotreby potravín v SR
- Analýzy plytvania potravinami v celom potravinovom reťazci, kvantifikácia a návrh opatrení
- Ďalšie analýzy a štúdie podľa požiadaviek ministerstva
Ďalšie aktivity
- Odborná garancia projektov na podporu zdravia a správnej výživy (napr. projekt Hovorme o jedle)
- Spolupráca s domácimi a zahraničnými inštitúciami v oblasti kvality, bezpečnosti a označovania potravín
- Šírenie aktuálnych poznatkov z oblasti potravinárstva:
- Účelové periodikum Trendy v potravinárstve viac >>>
Jediný slovenský vedecký potravinársky časopis Journal of Food and Nutrition Research (JFNR) v anglickom jazyku viac >>> - Ústavné semináre s prezentáciou aktuálnych poznatkov v oblasti potravinárstva a výsledkov riešených projektov. Realizujú sa zvyčajne raz za mesiac viac >>>
- Expozície na veľtrhoch a výstavách (Danubius Gastro, Agrokomplex) prezentujúce významné výsledky činnosti
- Účelové periodikum Trendy v potravinárstve viac >>>
Inovatívne potravinové systémy a výživa
Gestor:
NPPC – Výskumný ústav potravinársky
Priemyselná 4
P.O.Box 31
824 75 Bratislava 25
e-mail:riaditel.vup@nppc.sk
telefón: 02 50 237 036
riaditeľ:
e-mail: martin.polovka@nppc.sk
telefón: 0914 322 092
Kontakty podľa odborov:
Chémia a analýza potravín
Ing. Blanka Tobolková, PhD.
email: blanka.tobolkova@nppc.sk
telefón: 02 50 237 049
Potravinárska mikrobiológia
RNDr. Tomáš Kuchta, DrSc.
email:tomas.kuchta@nppc.sk
telefón:02 50 237 067
Potravinové databázy
RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
email:lenka.bartosova@nppc.sk
telefón: 0911 447 276
Technológie, inovácie a spolupráca s praxou
Bc. Ing. Stanislav Baxa, PhD.
email:stanislav.baxa@nppc.sk
telefón: 0907 469 889