SPOLUPRÁCA S FIRMAMI A PRAXOU V OBLASTI POTRAVÍN A VÝŽIVY
Ponuka spolupráce pre výskumné organizácie a potravinársky priemysel
- Hodnotenie technologickej a mikrobiologickej kvality primárnych aj finalizovaných potravinárskych produktov
- Inovácie v potravinárskom priemysle (produkty, technológie)
- Výskum v oblasti získavania cenných prírodných zložiek (antioxidantov, farbív, biologicky významných látok) a vývoj nových druhov potravinárskych výrobkov s pridanou hodnotou – využitie primárnych a vedľajších produktov s návrhom technológie spracovania
- Štúdium a charakterizácia mikroflóry potravinárskych výrobkov modernými molekulárno-biologickými metódami
- Analýza obsahu mikrobiologických, procesných a chemických kontaminantov a poradenstvo pri minimalizácii ich výskytu
- Analýza obsahu kontaminantov a odborná pomoc pri riešení eliminácie ich tvorby vo výrobnom procese
- Identifikácia patogénnych baktérií a alergénov v potravinách, ako aj rastlinných zložiek vystupujúcich v potravinovej intolerancii, kontrola mikrobiologickej hygieny a sanitácie v potravinárskom priemysle (účinok dezinfekčných prostriedkov, charakterizácia kontaminujúce mikroflóry a pod.)
- Analýza antioxidačných vlastností, nutrientov a cenných zložiek potravín (aminokyselín, sacharidov, mastných kyselín, vitamínov, flavonoidov, fenolových kyselín a pod.) modernými analytickými metódami
- Charakterizácia aroma-aktívnych látok spojenými technikami plynovej chromatografie a olfaktometrie (GC-FID, GC-O)
- Komplexná analýza cereálnych výrobkov
- Senzorická analýza potravín s panelom trénovaných hodnotiteľov na vybrané komodity
- Komplexné analýzy pre vinohradníctvo a vinárstvo
- Laboratórne skúšky – cenník >>>
- Návrh a poloprevádzkové overenie nových a inovovaných cenník>>>postupov výroby
- Riešenie problémov bezpečnosti a štandardnej kvality produktov
- Kompletné spracovanie technologickej, výrobnej a výrobkovej dokumentácie
- Pomoc pri spracovaní projektov HACCP, SVP a Hygienických príručiek
- Spracovanie materiálových a energetických bilancií, návrh riešení znižujúcich energetickú náročnosť výroby a zhodnotenia druhotných surovín
- Experimentálna, overovacia výroba a príprava marketingových vzoriek
Odborné poradenstvo, semináre a školenia pre potravinársky priemysel
- Kurzy Základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami)
- Kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom
- Kurzy zamerané na potravinovú legislatívu a označovanie potravín
- Poradenstvo v oblasti výživových hodnôt potravín – cenník >>>
- Výpočet výživovej hodnoty potravinárskych výrobkov – cenník>>>
- Predaj potravinových tabuliek – cenník >>>
- Predaj licencie na nutričný softvér Alimenta 4.2 a ponuka zaškolenia – cenník >>>
- Predaj licencie na databázu nutričného softvéru Alimenta 4.3 – cenník >>>
- Zaškolenie pracovníkov na moderné vákuové a separačné procesy
Inovatívne potravinové systémy a výživa
Gestor:
NPPC – Výskumný ústav potravinársky
Priemyselná 4
P.O.Box 31
824 75 Bratislava 25
e-mail:riaditel.vup@nppc.sk
telefón: 02 50 237 036
riaditeľ:
e-mail: martin.polovka@nppc.sk
telefón: 0914 322 092
Kontakty podľa odborov:
Chémia a analýza potravín
Ing. Blanka Tobolková, PhD.
email: blanka.tobolkova@nppc.sk
telefón: 02 50 237 049
Potravinárska mikrobiológia
RNDr. Tomáš Kuchta, DrSc.
email:tomas.kuchta@nppc.sk
telefón:02 50 237 067
Potravinové databázy
RNDr. Lenka Bartošová, PhD.
email:lenka.bartosova@nppc.sk
telefón: 0911 447 276
Technológie, inovácie a spolupráca s praxou
Bc. Ing. Stanislav Baxa, PhD.
email:stanislav.baxa@nppc.sk
telefón: 0907 469 889
Domáca spolupráca - prax
- AGB Beňuš družstvo, Beňuš
- Agro Tami, a.s., Nitra
- Agromart a.s., Trakovice
- Agropark Modrany, s.r.o., Modrany
- Axxence Slovakia s.r.o., Bratislava
- Bryndziareň Brysyrt, Tisovec
- BTT s.r.o., Bratislava
- Celpo spol. s.r.o., Očová
- CIBI s.r.o., Marcelová
- Cloetta Slovakia s.r.o., Levice
- Daniel Harušťák – Sojaprodukt Drietoma, Drietoma
- eDiéta s.r.o., Pezinok
- EMI Trade s.r.o., Púchov
- FRUCTOP, s.r.o., Ostratice
- GET Group s.r.o., Rožňava
- K.K.V.Union, s.r.o., Bratislava
- Mäspoma spol. s r.o., Zvolen
- McCarter a.s., Bratislava
- Mlyn Kolárovo a.s.
- Mlyn Trenčan spol. s r.o., Trenčianská Turná
- Natures, s.r.o., Trnava
- NOVOFRUCT SK, s.r.o., Nové Zámky
- PLEURAN, s.r.o., Bratislava
- Poľnohospodárske družstvo Inovec, Trenčianske Stankovce
- Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce
- RISO-R s.r.o., Rimavská Sobota
- Ryba Žilina, spol. s r.o., Žilina
- Salaš Pružina, Pružina
- Scientica, s.r.o., Bratislava
- Sitno Pharma, s.r.o., Bratislava
- SPOKO – spoločenstvo konopy s r.o., Komjatice
- STUVITAL s.r.o., Bratislava
- Školské hospodárstvo – Búšlak, spol. s.r.o., Dunajský Klátov
- TATRAKON, spol. s r.o., Poprad
- TEKMAR SLOVENSKO, s.r.o., Lužianky
- TOVA EU, s.r.o., Topoľčany
- Villa Vino Rača, a.s., Bratislava
- Vladimír Hamara – SHR, Klátová Nová Ves
- VVDP Karpaty, Pezinok
- ZELSEED spol s.r.o., Horná Potôň
Zväzy, komory, združenia
- Agrárna komora Slovenska, Dunajská Streda
- Ekotrend Slovakia – Zväz ekologického poľnohospodárstva, Levoča
- Pomoc vidieku – záujmové združenie občanov, Lučenec
- Potravinárska komora Slovenska, Bratislava
- Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Bratislava
- Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, Bratislava
- Slovenský zväz spracovateľov mäsa, Bratislava
- Vidiecka platforma, Banský Studenec
- Združenie mladých farmárov – ASYF, Vasiľov
- Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska, Bratislava
Vedecké a odborné inštitúcie
- Centrum vedecko-technických informácií, Bratislava
- Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) Európskej komisie – kontaktný bod na Slovensku
- Slovenská akadémia vied, Bratislava
- Slovenská poľnohospodárska univerzita – Vedecký park Agrobiotech, Nitra
- Slovenská technická univerzita, Bratislava
- Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Bratislava
- Univerzita Komenského – Univerzitný vedecký park, Bratislava
- Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Košice
- Univerzita sv. Cyrila a Metoda, Trnava
- Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, Košice
Medzinárodná spolupráca
- Agricultural University of Tirana, Albánsko
- Agro Sevilla Aceitunas SCA, Španielsko
- Akaki Tsereteli State University, Kutaisi, Gruzínsko
- Aveiro University, Portugalsko
- Čínska poľnohospodárska univerzita, Peking, Čína
- Dunarea de Jos University, Galati, Rumunsko
- EuroFIR AISBL, Brusel, Belgicko
- Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába-Dunaj-Váh, Maďarsko
- Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Parma, Taliansko
- Graz University of Technology, Rakúsko
- Razzakov Kyrgyz State Technical University, Kirgizsko
- INOCURE s.r.o., Česká republika
- INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food and Environment), Francúzsko
- Masarykova univerzita v Brně, Česká republika
- PAN Poľská akadémia vied v Olsztyne, Poľsko
- Pčelinja klinika, Bačko Novo Selo, Srbsko
- Poľnohospodárska univerzita v Krakove, Poľsko
- Univerzita Istvána Széchenyiho, Győr, Maďarsko
- Ústav potravinárskej technológie Univerzity v Novom Sade (FINS), Srbsko
- Včelárske združenie Mostonga Báč, Báč, Srbsko
- Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe, Česká republika