VÝSKUMNÝ ÚSTAV POTRAVINÁRSKY - PARTNER PRE VÝSKUM A INOVÁCIE
Hlavným predmetom činnosti ústavu je vedecko-výskumná a vývojová činnosť v oblasti potravinárskej chémie, analytickej chémie, mikrobiológie, molekulárnej biológie, genetiky, potravinárskej informatiky a celého komplexu technológií vrátane procesov hygieny a sanitácie pre rôzne odvetvia potravinárskeho priemyslu.
Významnou časťou aktivít ústavu je riešenie medzinárodných a národných projektov orientovaných na problematiku a aktuálne otázky kvality a bezpečnosti potravín.
Ústav vykonáva tiež poradenskú a expertíznu činnosť, napr. aj formou overovania potravinárskych technológií v oddelení poloprevádzky na pracovisku Biocentrum Modra.
Od r. 2016 je súčasťou ústavu aj zrušený Výskumný ústav vinársky a vinohradnícky. Poskytujeme preto tiež služby zamerané na hodnotenie zdravotného stavu viniča, poradenstvo v oblasti kvality vína a ústav je správcom cennej zbierky autochtónnych vínnych kvasiniek.
Z histórie
Výskumný ústav potravinársky je v súčasnosti poprednou odbornou inštitúciou v oblasti základneho a aplikovaného výskumu a prenosu poznatkov v oblasti potravinových systémov a výživy do praxe.
- Vznikol v roku 1950 odčlenením zo Zväzu pre výskum v priemysle výživy ako Výskumný ústav mraziarenský, neskôr bol pretransformovaný na Výskumný ústav pre konzerváciu potravín.
- Od 1.1.1965 bol začlenený ako samostatná pobočka do Ústredného výskumného ústavu potravinárskeho priemyslu v Prahe.
- Dňom 1.1. 1969 sa stal samostatnou vedeckovýskumnou organizáciou s názvom Výskumný ústav potravinársky (VÚP), priamo riadenou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).
- Počnúc dňom 1.1.2014 sa VÚP stal súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravínárskeho centra (NPPC) so sídlom v Lužiankach riadeného MPRV SR.
Zameranie ústavu
- Spracovávaní a predkladaní návrhov vedecko-technických projektov v súlade s prioritami rezortného výskumu
- Riešení a koordinácii vedecko-technických projektov, zadaných formou štátnych objednávok, štátnych a rezortných grantov
- Zabezpečovaní a realizácii výskumu a vývoja v oblasti potravinárskej chémie, analýzy, mikrobiológie, technológie a príbuzných odvetví
- Zabezpečovaní funkcie prierezového strediska informatiky a knihovníctva pre potreby potravinárstva a výživy v SR
- Zabezpečovaní prevádzky rezortnej zbierky potravinárskych mikroorganizmov
Prioritné oblasti výskumu
- Zabezpečovať plnenie úloh odbornej pomoci, oficiálnej rozvojovej pomoci a projektov výskumu a vývoja v spolupráci s praxou na základe kontraktu a požiadaviek MPRV SR.
- Pripravovanie návrhov, získavanie a riešenie projektov orientovaných na aktuálne problémy potravinárskeho výskumu v rámci výziev vyhlasovaných agentúrou APVV, Operačného programu Výskum a vývoj, Programu rozvoja vidieka a ďalších.
- Medzinárodná spolupráca v oblasti riešenia vedecko-výskumných projektov Horizon Europe Európskej únie, medzinárodných bilaterálnych či multilaterálnych vedecko-výskumných projektov a spolupráca s medzinárodnými organizáciami pre potravinárstvo, napr. v oblasti bezpečnosti a hodnotenia zdravotnej neškodnosti potravín.
Biocentrum Modra
Návrh a poloprevádzkové overovanie nových výrobných postupov a produktov
- návrh a poloprevádzkové overenie nových a inovovaných postupov výroby
- kompletné spracovanie technologickej, výrobnej a výrobkovej dokumentácie
- experimentálna, overovacia výroba a príprava marketingových vzoriek
Poradenstvo, pomoc pri riešení konkrétnych problémov praxe
- inovácia produktov a technológií
- riešenie problémov bezpečnosti a štandardnej kvality produktov
- pomoc pri spracovaní projektov HACCP, SVP a Hygienických príručiek
- výpočet a stanovenie údajov pre správne označovanie výrobkov
- analýza, spracovanie materiálových a energetických bilancií, návrh riešení znižujúcich energetickú náročnosť výroby a zhodnotenie druhotných surovín
Vzdelávanie
- kurzy Základov správnej hygienickej praxe (spôsobilosť pre výrobu a manipuláciu s potravinami)
- kurzy zamerané na výrobu a priamy predaj potravín v malom
- kurzy zamerané na potravinovú legislatívu, označovanie potravín
- zaškolenie pracovníkov na moderné vákuové a separačné procesy
Spolupráca a inovácie viac >>>
Prístrojová infraštruktúra viac >>>
Kontakt
NPPC – Výskumný ústav potravinársky
Priemyselná 4
P.O.Box 31
824 75 Bratislava 25
e-mail:riaditel.vup@nppc.sk
telefón: 02 50 237 036
riaditeľ:
e-mail: martin.polovka@nppc.sk
0914 322 092