Ocot
Právny základ
Ocot bol schválený ako základná látka vykonávacím nariadením Komisie (EÚ) č. 2015/1108 z 8. júla 2015 a zmeneným a doplneným vykonávacím nariadením Komisie (EÚ) č. 2019/149 z 30. januára 2019 v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1107/2009 o uvádzaní prípravkov na ochranu rastlín na trh a so zmenou a doplnením prílohy k vykonávaciemu nariadeniu Komisie (EÚ) č. 540/2011. V revíznej správe Komisie sú uvedené vlastnosti a použitie základnej látky Ocot (SANCO/12896/2014–rev. 1) z 27. marca 2015 a zmenené a doplnené v revíznych správach (SANCO/12896/2014–rev. 3) z 13. decembra 2018 a (SANCO/12896/2014–rev. 6) z 28. januára 2022.
Poznámky
- Schválené je použitie octu ako fungicídu, baktericídu a herbicídu. Použitie octu ako herbicídu na nepoľnohospodárskych plochách nie je schválené kvôli rizikám vdýchnutia a ekotoxikologickým rizikám. V dôsledku nešpecifických fytotoxických účinkov môžu rezíduá (zvyšky) čerstvého octu zabíjať mladé rastliny.
- Schválené je aj použitie octu ako regulátora pH v kombinácii s vodou na dosiahnutie pH < 5. Pridaním 7ml octu (8 % kyseliny octovej) na 1 l vody sa pripraví riediaca kvapalina prezákladnú látku chitozán (Revízna správa pre základnú látku chitozán SANTE/10594/2021).
- Ocot je prírodný produkt fermentácie, ktorý sa bežne používa ako potravina. Ocot by mohol byť považovaný za látku ohrozujúcu ľudí vzhľadom na inhalačnú toxicitu kyseliny octovej obsiahnutej v octe. Za navrhovaných podmienok použitia je nepravdepodobné, že by reálne mohli nastať závažné účinky pri vdýchnutí. Riziko vylúhovania octu do podzemnej vody a riziko pre vtáky, cicavce, vodné organizmy, včely, necieľové článkonožce a necieľové poľné rastliny sa považuje za malé alebo zanedbateľné, pretože plánované dávky použitia sú veľmi nízke.
- Ocot nemá okamžitý alebo oneskorený škodlivý účinok na zdravie ľudí alebo zvierat alebo neprijateľný vplyv na životné prostredie, ak sa používa v súlade s plánovaným účelom.
Súvisiace dokumenty
Použitie
- osivo pšenice, pšenica letná, pšenica tvrdá, pšenica špaldová >>>
- osivo jačmeňa, jačmeň siaty >>>
- tržná zelenina ako mrkva obyčajná siata, rajčiak jedlý, paprika >>>
- tržná zelenina ako rajčiak jedlý, paprika, kapusta obyčajná >>>
- pagaštan konský a pagaštan pleťový, rod javor >>>
- ružovité rastliny, rod hloh, rod muchovník, rod arónia, rod dulovec, rod skalník, rod dula, rod jabloň, rod fotínia, rod nátržník, rod slivka, rod hlohyňa, rod hruška, rod ruža, rod jarabina,rod tavoľník >>>
- mnoho okrasných rastlín vrátane: rod javor, rod skalník, rod bršlen, rod zlatovka, rod magnólia, rod pajazmín, rod topoľ, rod slivka, rod hruška, rod ruža, rod ostružin, rod orgován, rod brusnica >>>
- rod platan, rod slivka, rod pagaštan, rod sofora, rod lipa >>>
- rod brest – všetky druhy okrem hybridu Lutéce >>>
- rod javor, pajaseň žliazkatý >>>
- rod javor, rod pagaštan, rod buk >>>
- liečivé aromatické rastliny a rastliny na výrobu parfumov (herbicíd) >>>
- cesty, hranice, chodníky a terasy (herbicíd) >>>
- regulátor pH vody >>>
Ďalšie dokumenty
- Revízna správa o základnej látke ocot SANCO/12896/2014–rev. 1 (2015) >>>
- Revízna správa o základnej látke ocot SANCO/12896/2014–rev. 3 (2018) >>>
- Revízna správa o základnej látke ocot SANCO/12896/2014–rev. 4 (2022) >>>
- Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2015/1108 z o schválení základnej látky ocot >>>
- Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) č. 2019/149, ktorým sa menia vykonávacie nariadenia (EÚ) 2015/1108 a (EÚ) č. 540/2011, pokiaľ ide o podmienky používania octu ako základnej látky >>>